Dorrit West Risikoledelse og den offentlige sektor

8jan/090

Isen er usikker

Jeg har lige været på en spadseretur i dejligt solskin og frostklart vejr. Jeg kom forbi en sø med skiltet “Isen er usikker”. Det gav mig associationer til den massive forandring, der er sket i samfundet fra jeg var barn i 60´erne og til dagens informationssamfund. Da jeg var barn stod der “Færdsel på isen forbudt” på skiltet. Dengang udviste kommunen autoritet frem for kun at give information. Kommunen havde informationen om den tynde is og “omdøbte” den til et påbud om, at vi skulle undlade at gå på den og risikere at drukne.

I dag bombarderes vi med information, men ansvaret for at “omdøbe” informationen til handling er vores eget. Kravet om at tage et personligt ansvar er blevet enormt, både i samfundet og på arbejdspladsen og der er stor ulyst til at udvise autoritet. Er det en gammel dyd, som er blevet umoderne? Er det kun godt, at vi har den fulde frihed til at vælge?

At udvise autoritet er et MUST for den gode leder. Det betyder at fortælle medarbejderne, at færdsel på isen af og til ER forbudt frem for blot at informere dem om, at isen er usikker og så forvente, at de selv ved hvad de skal gøre. Når medarbejdere i dag efterspørger en synlig leder, tror jeg bl.a. det handler om, at de ønsker en leder, der tager ansvaret for at transformere mere information til konkret handlingsvejledning.

Som leder skal du kunne være en autoritet uden at være autoritær, og du skal af og til kunne sige “færdsel på isen forbudt!”

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ingen kommentarer endnu.


Leave a comment

Ingen trackbacks endnu.